OM KENNEL MALLEKRAFT -TANKAR OM AVEL
Hundarna i vår kennel lever inomhus mitt i familjen. Tränar man och tävlar på hög nivå, finns det tyvärr inte möjlighet att hålla flera avelstikar hemma, inte om vi skall kunna träna tiken med kvalitet!

Vi tror hårt på att tikarna skall arbeta. Då får vi se deras arbetskapacitet och dresserbarhet. Ett gammalt ordspråk lyder ”Ingen kennel är bättre än sin bästa tik!” Jag minns inte vem som skrev detta, men ligger mycket i de orden. Om man som vi, sparar många tikar, innebär det också att man kan gallra ganska hårt bland materialet om det skulle behövas. Därför erbjuder vi bl.a. halvfoderavtal – vilket innebär att du betalar halva hund och vi får ta en kull, sedan är tiken din. Om vi inte vill ta en kull på tiken, så är tiken din, utan övriga kostnader till oss.

MÅLSÄTTNING
Vår målsättning är att föda upp Malinois som i första hand lämpar sig för tjänstebruk (polishund). Vi välkomnar givetvis även valpköpare som vill tävla i olika bruksgrenar. Vi strävar efter att hundarna ska vara öppna, tillgängliga, ha ett naturligt mod och en god styrförmåga (goda nerver), stor social- och jaktkamplust.

I vår strävan att föda upp rejäla bra arbetshundar försöker vi hålla oss till kända linjer som visat sig nedärva sina egenskaper i många generationer. Vår uppfödning är för liten för att vi ska vilja chansa på att använda alltför okänt avelsmaterial (blod) från utlandet. Vi strävar alltså inte efter att ta in så mycket nytt blod som möjligt i rasen utan att föda upp rejäla arbetshundar.

I våra tiklinjer har vi bra Arbetskapacitet, Samarbetsförmåga, Förighet, Tillgänglighet, Goda nerver, Jakt och social kamplust, Temperament och Mod.
Modet ligger en bra bit över genomsnitten men kan förbättras. Det som vi jobbar aktivt med, förutom att bibehålla alla våra bra egenskaper, är att förbättra Modet och Hårdheten. Det gäller alltså att hitta ett naturligt mod och hårdhet som bottnar i dominans, men som inte kostar för mycket i förighet.

LITE OM L-TEST (varför vi vill L-testa våra avelsdjur)
L-testen är ett ypperligt hjälpmedel för att kontrollera en hunds egenskaper. Just de egenskaper vi vill ha, listade ovan. Har inte hunden det, är det ingen avelshund för oss. L-testen betyder givetvis inte allt, utan är ett hjälpmedel. En hund kan vara bra ändå. Det är många (de flesta) hundar som går i avel utan att vara L-testade.

OBS! En sökhund (narkotika/bombhund/vapensök) inom polisen behöver inte godkänt L-test. Dessa hundar gör ett tufft miljöprov och ett arbetsprov (testar uthålligheten i sökarbetet). L-test kan endast utföras på hundar som ska användas i tjänst (polis eller väktare). Alternativt görs ett utbildningstest (vid utbildning/fortbildning av besiktningsmän inom polisen). Vid användning av importerade hundar får vi lita på vår erfarenhet.

Som uppfödare måste vi väga för och emot och fatta våra egna beslut. Om vi anser att en hund har något att tillföra Malinoisrasen så får den gå i avel, annars inte. Till sist gäller att vara självkritisk och försöka se vad man har och se vad man kan förbättra. Tyvärr har slumpen en stor del när det gäller avel och genetik. Så hur noggrann man än är så kan det gå fel i alla fall, det är inget vi grubblar ihjäl oss över. Ibland är det bara att konstatera att det gick åt h-vete. :-)

För att riktigt kunna bedöma en hunds arbetskapacitet är det viktigt att man själv tränar och tävlar hundar. Vi satsar alltså själva på att ta oss tid att dressera våra hundar. Vi vet vad som krävs av en hund att arbeta som polishund. Vi vet också vad som krävs att tävla högt upp i klasserna, på SM-nivå.

VÅR STRÄVAN
Vi strävar efter att avla på ”kullresultat”, inte individresultat. Våra tankegångar är att välja avelsdjur ur kullar där individerna är jämna. Inte avla på en stjärnindivid ur en annars medioker kull. När man parar utomlands fungerar givetvis inte detta, då vissa länder inte ens röntgar sina hundar.

VALPKÖPARE
En potentiell valpköpare av rasen Malinois ska vara väl påläst! Det är INTE en hund som man köper bara för att de flesta som tävlar skydd idag är just Malinois. Man ska också vara väl medveten om att det är en ras som behöver få arbeta och få mental stimulans för att må bra. Att den inte är någon ren sällskapshund. Malinois passar inte alla, det krävs en hel del av dig som valpköpare. Mycket jobb från dag ett, är du beredd på det? Ja, då är rasen även något för dig som är nybörjare.

VI VÄNDER OSS
Vi vänder oss till dig som främst vill arbeta med din hund eftersom vi är en utpräglad brukskennel som föder upp arbetsvilliga sport- och tjänstehundar.

VÅRA VALPAR LEVERERAS ALLTID

  • Veterinärbesiktigade
  • Registrerade i SKK
  • ID-märkta med chip
  • Vaccinerade
  • Avmaskade, minst 2 ggr (vi avmaskar även tiden, innan parning och under dräktigheten)
  • Försäkrade (3 år dolda fel) AGRIA.

DESSUTOM

  • försöker vi alltid ställa upp med support och träningstillfällen för de som så önskar.
  • arrangerar vi kennelläger i Karlsborg (så länge som vi får plats och får lov att vara där).
  • ordnar vi MH-beskrivning för hela kullar.

Är du inte nöjd med din hund inom 18 mån (oavsett orsak) får du lämna tillbaka hunden och antingen välja en ny valp eller återfå hela köpesumman. Vi hjälper även till med omplacering av din äldre hund.

Om du, efter att ha läst detta, fortfarande tror att MALIONIS från vår kennel kan vara något för dig, vänligen kontakta oss först via mail.

I mailet, beskriv vad ni söker för typ av hund. Vi föder, som ni läst om på hemsidan, inte upp utställningshundar. Varför valde ni Malinois och varför vår kennel (det tackar vi för). Vidare, beskriv i mailet om ni haft hund innan? Har ni tränat med den och vad? Om inte har ni tränat den? Hur ser er familjesituation idag? Vi vet att sådant kan ändras, men om man redan från dag ett har två små barn och tre hundar får ni inte köpa hund av oss.

 

Maria och Glenn
Mail: kennel@mallekraft.se

 
,