OM OSS

MARIA

Mia med Qasper (som tyvärr inte är med sin matte längre) Jag och min sambo Glenn, samt hundarna Ice & Grynet bor ca 4,5 mil från Malmö.

När jag var 17år köpte jag min första hund, utan mina föräldrars vetskap. :) Jag köpte henne av en kompis som inte kunde ha henne kvar. Hon var en Shetland Sheepdog blue merle, 5 månader gammal. Gissa om jag fick ha henne kvar? Givetvis. Mina föräldrar smälte efter en dag med denna söta lilla hund i huset. Med Dana som hon hette, började min tävlingskarriär med hund!. Vi kom upp till LKL III, som då var den högsta klassen.

Det började för mig som det säkert gjort för många andra. Man går en kurs, hunden är duktig och man själv tycker att det är kul och vill fortsätta. Nedan listar jag de hundar jag haft genom åren (dock inte mallarna, som ändå är med här på sidan. :) Ett antal hundar har passerat. Livet är för kort för att samla på hundar jag inte trivs med. :)

Dana -Shetland Sheepdog. Tävlade Lydnadsklass III med första pris.
Amigo - Tervuerense. Tävlade högre klass spår. Första pris i Elitklass lydnad. Fick L7S1. Avled av cancer.
Valle - Labrador. Vann Labrador SM. Tävlade Elitklass på jaktprov. Användes i praktisk jakt. Har jagat med Ers Majestät Konungen.
Tea - Jack Russel. Användes i praktisk jakt. Avled av lunginflammation.
Agnes - Labrador. Användes i praktisk jakt.
Ernst- Rottweiler. Blev endast 8 mån. Fick somna in då han hade ett missbildat ben i en armbåge.
Dojjan - Labrador. Blev endast 10mån. Avled efter att ha fastnat i kopplet, syrebrist.
Asta - Jack Russel. Användes i praktisk jakt.
Amelia - Labrador. Användes i praktisk jakt. Valles dotter.
Arne - Schäfer. Fodervärdshund från polisen. Blev 12mån. Avled pga.dvärgväxt.

Som ni ser har jag haft andra raser än Mallen, jag har även pysslat med annat än bruks. Jakt är något som ligger mig varmt om hjärtat.

GLENN

Glenn och Garbo Jag blev polis 1980. Inom polisyrket har jag provat lite av varje, t.ex. Malmö piketen i 8 år. Hundförare blev jag 1993. Jag började som hundförare i Malmö för att sedan fortbilda mig till instruktör 1997. Tre år senare, år 2000, blev jag utbildningsledare för hela Skåne (Södra delen), vilket innebar att jag strukturerade all tjänstehundsutbildning i Skåne tillsammans med mina kollegor på Revinge Nygård under ledning av Sven Nyberg, fortbildning av hundförare, L-tester, inköp m.m.

Sedan 1 mars 2006 är jag Chef för hundenheten i Malmö vilket innebär att jag leder både utbildning och det operativa arbetet. I denna funktion ingår fortfarande L-tester av hundar etc.

Jag håller grundutbildningar för poliser & väktare. Instruktörskurser för poliser och väktare. Besiktningsmannakurser (L-tester) för poliser samt diverse fortbildningar för hundförare i Skåne och i övriga landet.

Det är få förunnat att kunna ha sin hobby som sitt arbete! På fritiden spenderas mycket av tiden i skyddsgruppen som jag är med i, med säte på Malmö BK. Då jag inte endast har mina hundar i tjänst gäller det att hålla sig väl framme på SBK sidan också! Jag är A-tävlingsledare inom SBK, samt utbildad tävlingsfigurant i skyddet. Jag figurerade på SM 2000, men sedan Garbo kom in i mitt liv har det mest blivit tävlande och otaliga träningsläger i skydd. Förutom olika skyddsläger landet runt så blir det en del föreläsningar om allt från skydd till mentalitet/L-tester. Jag försöker ha en ödmjuk inställning till det här med hund; ju mer man lär sig, desto ödmjukare blir man. Man blir aldrig fullärd och INGEN individ är den andre lik, men glöm aldrig bort att det fortfarande är en HUND!!!

Förutom min älskade sambo och våra hundar så har jag tre underbara barn. Linn f 90, Emelie f 96 och Patrik f 98 som jag ständigt har dåligt samvete för då tiden inte alltid räcker till. Barnen bor hos sina mödrar i Malmö och tiden med barnen läggs mestadels på att köra dem mellan diverse fritidsaktiviteter såsom hästar, fotboll och innebandy.

Jag har haft ett antal hundar i mitt liv, Garbo är den 4:e tjänstehunden. Läs kort om hundarna nedan:

1 En Flattehane som jag tävlade AKL och lydnad med. Han hade grav HD och avlivades p.g.a. detta vid  6 års ålder.

2 Rissies Gaya, tävlade AKL, lyd II, skottberörd, då bestämde jag mig för att köpa min 2:a Riesen.

3:e Riesen Norrbaggen's Hasso, min första tjänstehund (hade honom från valp) -togs i tjänst 1993 tävlade EKL sök. EKL spår, med Hasso var jag 1 ynka poäng från att bli SBCH i sök. Tyvärr höll inte Hasso måttet i skyddet i tjänsten.

4 Gildewangens Basko kom in i mitt liv slutet av 1994 (han var då två år). Basko var en s.k. kombinationshund; både övervakningshund och narkotika hund. Ett typiskt tjänstehundsämne. Han hade fått sköta sig själv i hela sitt liv, ingen hade sagt emot honom och dom som försökte gick det oftast inte bra för… En hund med en aldrig sinande ström resurser som jag under det första året fick ha mer än ett utvecklingssamtal med (försökte bl.a. bita benet av Garbo när hon var valp). Han var en spårhund utöver det vanlig, perfekt skyddshund tjänstemässigt (tog ALDRIG ett steg bakåt). Basko kunde ha haft en något bättre styrförmåga (nerver) vilket ibland resulterade i initiativ tio men omdöme noll. Vi tävlade EKL spår men civila skyddet blev väl mycket för att hålla ihop hela vägen. Basko och jag grep över 100 tjuvar i tjänsten.

5 Memorix Hector blev min tredje tjänstehund. Han inköptes som valp när Basko började komma upp i åren. En mycket bra hund- bra resurser, bra styrfunktioner (nerver). Såldes till polisen i Lund där han fungerade alldeles utmärkt i tjänsten, pensionerades vid 10 års ålder. Uppflyttad EKL skydd och HKL spår. Hector och jag deltog på polishunds SM 2001, i spårhundsgruppen där vi tog en silvermedalj.

6 Lei-Ann's Y - Ella (4år) en signalkänslig liten tik, som tyvärr fick flytta hemifrån p.g.a. av att Garb och Ella inte kom överens. Ella är lånades ut till min träningsfigurant Jonas. Jonas och Ella är brukschampion i skydd. Ella har Gk L-test, lämplig att prövas som polishund.

7 Blackneck's Garbo inköptes 3 år gammal av min nuvarande sambo och blev min fjärde tjänstehund. Otvivelaktigt den bästa hund jag har haft i min ägo. Oerhörda resurser i kombination med god styrförmåga (goda nerver), vilket gör att hon lämpar sig såväl för tjänst som brukshund. Det sistnämnda har visat sig stämma väl, se resultat. Ett antal av Garbos avkommor har också visat sig hålla måttet mer än väl såväl tjänstemässigt som på tävlingsbanan.

8 Mallekrafts D´TIM är min femte tjänstehund. Tim är en robust byggd hane som knappast imponerar på någon utställnings domare. Han har ett rejält resurspaket där framförallt kamplusten prioriteras. Tim är under utbildning och är i dagsläget(100201) i tjänstbarhets nivå 2, uppflyttad hkl skydd. Framtiden får utvisa om han kan ta över morsan Garbos mantel. Just nu blandar han riktigt fina saker med total "moppehjärna".

9 Just nu har jag min sjätte polishund Mallekrafts ICE, han tävlas även i skyddshundsgruppen civilt.