VÅRA ERFARENHETER AV MALINOIS

Efter mer än 20 år med rasen Malinois, har vi skrivit följande text utifrån VÅRA erfarenheter.

Vi får väldigt ofta mail från sådana som funderar på att skaffa Malle, eller sådana som bara är nyfikna på hur rasen är. Vi beslutade oss för att skriva ihop ett dokument. Givetvis utifrån våra erfarenheter med rasen, men även våra vänners erfarenheter.


RASBESKRIVNING

Vill ni veta vad som står i rasstandarden kan ni gå in på AfBV:s hemsida (Avelsföreningen för Belgiska Vallhundar).

Uno är min nionde Malle, på 20 år, ett antal har även passerat. Jag har haft förmånen att vara med på ett antal lämplighetstester för polis/väktarhundar genom åren, så lite erfarenhet om rasen och dess mentalitet har jag hunnit skaffa mig. :)

På dessa 20 år har rasen utvecklats mycket. Från att ha varit en hund med mycket skärpa, litet mod, ganska dåliga nerver och inte var speciellt sociala = en ganska svår, och "farlig" hund om man inte hanterade den rätt, har den utvecklats till dagens modiga hund, som oftast är social, har skärpa/försvar och en stor kamplust. Idag har Mallarna ganska bra nerver över lag. Tyvärr kommer de flesta ihåg den Mallen som en gång fanns.

Att den inte kan spåra är också en vanlig missuppfattning. Det som hände för 15-20 år sedan var att vi som ägde Mallar inte var speciellt duktiga på att förstå Mallens egenskaper, och hur den fungerade. Idag har vi lärt oss hur man skall spåra med en Malle.

De flesta hundförare inom polisen som tar valpar och lär dessa spåra från början har få eller inga problem. Dessa blir oftast godkända polishundar. Får man däremot en unghund på 1-2 år som har lärt sig att ta yttre intryck dvs lärt sig jaga, lärt sig få belöning i att bita och lärt sig "spåra" i vittringsfältet, är det mycket svårt att få dessa att spåra ordentligt för polishundsbruk.

 

PSYKET
Skiljer sig mycket från de övriga belgarna, man kan inte tro att det är samma ras. Nedan ser du diagrammen i miniformat, vill du se dom mer ingående i större format gör du det,  Här (Genetica) kan du titta på MH diagrammen för varje variant, du kommer att upptäcka att det är oerhörda skillnader.

   
Fr v. Malinois, Tervueren och Groenendael

Det man märker av främst är att Mallen är mera orädd, och har mera lek/kamplust. Bättre gripande.

Den visar minimala rädslereaktioner, och är mycket nyfiken. Det är detta som kan ställa till det i vardagen om man inte ser upp. Detta innebär att Mallen är väldigt glad för att leka, den leker våldsamt och ofta burdust. Kamplekar med trasor, rep mm är favoritlekar. Malinoisen har också en större portion försvarslust, allvar. Vilket innebär att den försvarar din familj, men även sina leksaker, ben, mat m.m.

Tyvärr hör vi ofta att man inte får kampa med sin Malle. Varför inte då, undrar vi?. Det får du visst. När du har ett "gratis" belöningssystem, varför inte använda dig av det? Bara det sker på dina villkor!

En modig självsäker hund vill vi ha, där skärpan bygger på dominans om dom blir hotade tex. i jobbet(som polishund) eller om någon agerar hotfullt. Här bygger skärpan på dominans, inte rädsla.

Bygger skärpan på att hunden är rädd, och dessutom har lite sämre nerver ja, då kan det bli en direkt livsfarlig hund. Det vill vi ju inte ha!

De mallar som oftast har ”problem” är de som har problem med tillgängligheten eller rädslerelaterade problem.

Mallarna från vissa linjer, oftast (tyvärr) utställningslinjerna, är skarpare hundar (där skärpan bygger på osäkerhet) = mer skärpa än kamplust (leklust). Som dessutom har problem med sin tillgänglighet.

Om du åker och tittar på Mallevalpar, skall du vara observant på att valparna är sociala och vill komma fram och hälsa. Tillgängligheten har blivit bättre, men det finns fortfarande vissa linjer som har reservationer i sig. Det dyker också upp i någon kull Bruksmallar då och då, där övriga valpar är sociala. En valp skall vara godmodig och glad, tids nog när de blir äldre så blir dom lite av enmanshundar...

 

 

 

 

MALLEN ÄR EN VÄLDIGT AKTIV RAS

Att sova en hel dag det existerar inte, speciellt för en unghund. När dom blir äldre blir dom också lugnare inomhus. En bur/ hundgård eller något annat ställe där du kan stänga in din hund när den blir för jobbig, eller måste vara ensam hemma är att föredra, då dom har en förmåga att bita sönder endel.

De flesta unghundar får man lära att koppla av när det inte händer något. Medans andra tränar för fullt på brukshunsklubben gör du klokt i att träna passivitet, alltså åka till klubben och låta din Malle ligga passiv och titta på alla andra.

Aktivitetsnivån skiljer sig mycket mellan olika linjer. Ni gör klokt i att ta reda på vad de olika uppfödarna vill ha för typ av hundar. Vi vill ha en stabil hund, som tänker efter före den agerar. Som främst är trygg i sig själv, har pondus och som är social. Arbetslusten är oftast inte något problem, den finns i nästan alla mallar!

HANE/TIK

Tikarna är generellt sett förigare, och mer villiga att vara sin förare till lags än hanarna. Hanhundarna är tuffare gentemot sin förare än tikarna (finns givetvis undantag) Tikarna är ofta väldigt mjuka och förarkänsliga. Vissa kan upplevas som lite väl mesiga, Kan man hantera detta kan man komma långt inom tävling.

Om man skall ha hunden i tjänst, krävs en annan typ av tik -de måste vara något tuffare. Storleken bör man också tänka på om man vill ha hunden i tjänst. Den måste ha en viss storlek för att vara preventiv.

Idag kan man se att Malle tikarna tenderar att vara ganska små, men å andra sidan så passar de oftast hos polisen som specialsökshundar. (bomb, narkotika, vapen, liksökshundar).

Hanarna vill mäta sig mer, och testa sin storlek. Hanhundarna brukar dessutom ha stökigare könsmognads perioder. Då vill dom gärna mäta sig med allt, familjen andra hundar, andra människor. Malle hanar HAR VÄLDIGT STOR sexualdrift. Detta måste stävjas från början! - mycket snusande/ revirpinkande...mm. Detta skall man inte tillåta!

JAKTLUST

Jakten är ett JÄTTE problem, de flesta Mallar har en enorm jaktlust. Jaktlusten är större hos vissa linjer. Detta är givetvis jättejobbigt/farligt. Detta måste plockas bort när valpen är liten. Alltså redan vid 8- 12veckor, då du fortfarande kan springa ifatt din valp!. Här måste man vara benhård!.... Sök upp viltrika marker snarast när du får hem valpen. Har din Malle börjat jaga är det väldigt svårt att komma tillrätta med detta! Mallen är oftast för smart för att du skall kunna använda lina. Så fort linan åker av så jagar Mallen ialla fall.

SJUKDOMAR

Malinoisen är en väldigt frisk ras, än sålänge. Det felet som dyker upp idag är AD/HD i vissa linjer, då främst bland importerade hundar, men detta är inte mycket, inget man behöver oroa sig för i dagsläget. I utlandet röntgar man inte som vi gör. Men vi uppfödare är tvingade till att chansa att para med utländska hundar, då vi måste ha in nytt blod i Sverige. Mer eller mindre alla bruksMallar i Sverige är besläktade på något sätt. Avelsbasen är liten. Då Mallen är en aktiv ras, förekommer också endel "stress" magar, men det är inget att oroa sig för. Hos tikarna från vissa linjer uppträder en STOR skendräktighet.

MALINOIS I FAMILJEN

Det man ska tänka på när kamplusten är STOR, är att att Mallarna kan leka väldigt burdust. Springer på/omkull ett barn osv. Kan ibland hända att dom i ren glädje börjar slita och dra i kläderna. Men detta är alltså en STOR leklust vi pratar om (inte för att den är farlig) - det är ju den du använder när du skall jobba med hunden som driver den frammåt i allt den gör.

 

Mallen reagerar snabbt på allt. Vilket man får se upp med!, dess stora vakt instinkt och försvarslust kan också ställa till problem när barnens kompisar springer ut och in. När barnet som tultar omkring råkar snava över en sovande Malle, kan den reagera kraftigt. Det bästa är om Mallen kan ha sin sov plats ifred.

DU som förare MÅSTE vara med LYDNADSMÄSSIGT tala om vad som är rätt/ fel i umgänget med barnen/eller lek överhuvudtaget - vanlig fostran helt enkelt.

DENNA TYP AV HUND FÖRSÖKER VI FÖDA UPP

Eftersom vi i första hand försöker föda upp Malinois för tjänstebruk (klarar den det, klarar den allt bruksarbete). Försöker vi föda upp följande typ av hund:

Föda upp Malinois som lämpar sig för bruksarbete och tjänste arbete. Vi strävar efter att hundarna ska vara öppna, tillgängliga, ha ett naturligt mod, och en god styrförmåga (goda nerver) stor social och jakt kamplust.

I våra tik linjer har vi bra Arbetskapacitet, Samarbetsförmåga, Förighet, Tillgänglighet, Goda nerver, Jaktkamplust, Social kamplust, Temperament och Mod. Hårdheten ligger en bra bit över genomsnittet men kan förbättras.

Det som vi jobbar aktivt med, förutom att bibehålla alla våra bra egenskaper, är att förbättra Modet och Hårdheten. Det gäller alltså att hitta en naturligt mod och hårdhet som bottnar i dominans, men som inte kostar för mycket i förighet.

Vi tittar på kullsnittet när vi väljer avelsdjur (inte alltid det går på importerade hundar) det kommer alltid fram en stjärna i en kull, men vi tittar på helheten inom kullen.

Kort sammanfattning: en Malinois är ingen lätt ras!!! men har du ett öppet sinne, och är beredd att ta rasens egenheter så är det defenitivt ingen omöjlighet även om du är nybörjare. Har du dessutom en uppfödare du kan vända dig till när/om du får problem är det ännu bättre. Tyvärr finns det uppfödare som bara säljer valpen, därmed slutar allt engagemang.

Kom ihåg, detta är generellt. Det finns givetvis undantag!. Om du skaffar en Malle, kommer du att få en riktig arbetsmyra, en outtröttlig hund som alltid vill busa/leka... vill vara med på allt du hittar på. Alltid ställer upp och gör sitt yttersta.

Olika uppfödare prioriterar olika saker. Det är viktigt att komma ihåg att det vi anser vara en bra Malle inte behöver vara detsamma som andra Malle -uppfödare anser vara bra.

   

Hoppas att du har fått svar på några av dina frågor, om ni undrar över mer saker går det bra att skicka ett mail till oss HÄR!